Ajokorttilupahakemus

Jokainen, joka haluaa suorittaa ajokortin, hakee ajokorttilupaa suoritettavalle korttiluokalle. Traficom myöntää ajokorttiluvat.
Ajokorttiluokat ryhmässä 1 ovat:
AM120 = mopo
AM121 = mopoauto
A1 = kevyt moottoripyörä, ikäraja 16 vuotta
A2 = väliluokan moottoripyörä, ikäraja 18 vuotta
A = rajoittamaton moottoripyörä, ikäraja 24 vuotta (tai 20 vuotta jos oppilaalla on A2-luokan ajokortti vähintään kahden vuoden ajan)
Helpoin tapa hakea ajokorttilupaa on Traficomin sähköisissä palveluissa, jossa valitset joko ajokorttilupaa ensimmäistä ajokorttiasi varten tai ajokorttiluokan korotus, mikäli sinulla on jo ajokortti.
Siirry Trafcomin palveluun
Ajokorttilupahakemuksen hinta on 22,00 euroa Traficomin verkkopalvelun kautta haettuna ja lupa astuu voimaan heti. Tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai vaihtoehtoisesti voi käyttää mobiilitunnistautumisen. Viranomaisrekisterissä tulee olla valokuvat ja nimikirjoitusnäyte sähköisessä muodossa, jotka olet aikaisemmin antanut esim. passia, henkilökorttia tai ajokorttia varten.
Ajokorttilupaa voi hakea myös Ajovarman toimipisteessä. Lupahakemuksen jättämistä varten kannattaa varata aika Ajovarman verkkopalvelusta. Ajokorttilupahakemuksen hinta on 37,00 euroa. Mikäli sinulla ei ole valokuvia tai allekirjoitusnäytettä sähköisessä rekisterissä, tai haluat uudet valokuvat ajokorttiisi, ota 2 passivalokuvaa mukaan. Varaa myös kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaasi, jotta voit todistaa henkilöllisyytesi.
Siirry Ajovarman verkkopalveluun
Ajokorttilupahakemusta varten ei enää 1.7.2018 jälkeen toimiteta lääkärinlausuntoa hakemuksen liitteeksi. Hakija vakuuttaa sen sijaan, ettei hänellä ole tiettyjä sairauksia, jotka voivat olla esteenä luvan hakemiselle. Jos hakija ei pysty tai halua antaa vakuutusta, tulee lääkärintodistus liittää lupahakemukseen.
Ensimmäistä ajokorttia hakevan vakuutus ajoterveysvaatimusten täyttymisestä
Lähde: Traficom